Den kulturelle skolesekken

 

  1. trinn

Aluminiummuseet har sine lokaler midt i Holmestrand sentrum – Weidemannsgate 8.

TEMA:

Opplegget omhandler det industrielle gjennombruddet i Norge. Vi ser produksjonen i et samtid- og framtidsperspektiv hvor det naturvitenskapelige aspektet blir tillagt større vekt.  Sentralt i det nye DKS-opplegget står metallets egenskaper, bruksområder og hvordan det blir framstilt.

 

KORT BESKRIVELSE AV OPPLEGGET:

Del 1: I fabrikken. Formidlingen vil være konsentrert om Hydros virksomhet i Holmestrand og hvilken rolle resirkulering av aluminium spiller i et globalt miljøperspektiv. Besøket gir anledning til å følge produksjonsgangen fra valseblokk til det som blant annet skal bli bygningsmaterialer og hermetikkemballasje.

Del 2: På museet. Her vil elevene få innblikk i bedriftens historie og hvordan produktene herfra har påvirket vår hverdag gjennom tidene. Noe av formidlingen vil foregå i form av en  QUIZ og aktivitet i museet. En rekke temaer som angår metallet og aluminiumindustrien vil bli berørt.

 

DAGSGANG:

Opplegget er todelt og varer i 3 timer. Mens den ene gruppen besøker Aluminiummuseet, er den andre på bedriftsbesøk hos Hydro Holmestrand. Gruppene bytter etter lunsj.

Oppmøte kl. 09.00 (Re: 09.30) på Aluminiummuseet, med orientering og praktiske opplysninger.

Gruppen deles i to, men alle elevene vil få oppleve det samme. Vi beregner å bruke inntil 1 time og 10 minutter på hvert av stedene.

Vi spiser lunsj ca. kl. 10.20 til 10.45.

Dagen avsluttes kl. 12.00. (Re kl. 12.30)

 

På Hydro er det flere sikkerhetstiltak:

Hjelm og ørepropper får alle utlevert i Vakta.

Mat og drikke kan ikke tas med inn dit. Klærne må dekke hele kroppen. Gode sko.

Vi må også ha lister over hvem som kommer på besøk denne dagen. Disse sendes til: merethe.sortland@vestfoldmuseene.no, ca. to uker før dere kommer på besøk. For og etternavn på både elever og de/den voksne som skal følge gruppen.

Lærerveiledning

Opplegget er forankret i Kunnskapsløftet:

Opplegget har relevans for flere fagområder. Vi framhever imidlertid spesielt samfunnsfag med vekt på historie og naturfag.

 

Forarbeid/etterarbeid:

Vi tilbyr et aluminiumverksted i etterkant av opplegget. Verkstedet gir elevene kjennskap til metallet aluminium og gir en bedre forståelse av metallets egenskaper.

Varighet: 90 minutter per 20 elever. Dette er max. antall elever på en gang. Vi ønsker en lærer som kjenner elevene sammen med oss.

Vi benytter plater av aluminium og former gjenstander av disse. Vi tar gjerne utfordringer hvis det er noe spesielt dere ønsker. Vårt tilbud er: Insekter og edderkopper – oppbygning og antall bein, vinger og kroppsdeler + +. Blomster (kronblader, stilk, blader) i ulike former og telyholder av en gammel brusboks- resirkulering direkte.

Vi har satt av fem dager til dette så her er det førstemann til mølla prinsippet. Vi kommer til dere med dette opplegget. Tilbudet er lagt til siste uka i mai og første uka i juni.

Forrige artikkelHer finner du oss Neste artikkelOmvisning / grupper